Направихме анализ за смъртността и миналата година. Анализът отиде в Министерство

...
Направихме анализ за смъртността и миналата година. Анализът отиде в Министерство
Коментари Харесай

Миналата година МЗ не публикува анализа за смъртността

" Направихме разбор за смъртността и предходната година. Анализът отиде в Министерство на здравеопазването и не беше оповестен ". Това заяви Христо Хинков, шеф на Националния център по публично здраве и разбори. По думите му данните, които бяха изнесени пред обществото за смъртността в страната ни са въз основата на разбор в този момент, защото никой не им го е упълномощил по-рано.

" Нашият център непрекъснато прави разбори, само че не можем сами да ги публикуваме без присъединяване на здравното министерство ", сподели Хинков пред bTV. " Изготвяме годишен отчет за здравето на жителите, той се показва на министъра, внася се в комисията по опазване на здравето и след това се качва на някой рафт. Oт това няма изгода ", добави той.

По думите му повода за високата смъртност през миналата година у нас се дължи най-много на нерегистрираните случаи на COVID-19. " Заболеваемостта не е толкоз висока, само че смъртността е висока. Всеки трети-четвърти като се болести – умира, само че евентуално повода е липса на регистрация на заболелите ", уточни шефът на Националния център по публично здраве и разбори.

За имунизационната акция Хинков счита, че би трябвало доста ясно да се изясни на обществото какъв брой е значимо хората да се ваксинират, тъй като огромна част от тях имат подозрения. Една от рекомендациите на центъра е в този момент, до момента в който репродуктивното число на ковид е ниско, да се направи по-строга профилактика и предварителна защита на клъстърите. Тези хора да се изолират по-строго под карантина, с цел да не заразяват хора отвън своето близко обграждане.

В четвъртък бяха показани първите резултати от анализа на ръководството на пандемията у нас, който беше предоставен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Анализът обгръща дейностите, свързани със здравното обслужване в интервала от 1 март 2020 година до 31 май 2021 година, в подтекста на пандемията. 

Смъртността от COVID-19 е 123,4 на 100 000. България е на 21-во място в Европа по заболеваемост от ковид. По показател  " смъртност "  обаче сме на трето място.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР